Erkeklerde en çok görülen fıtık türleri arasında kasık fıtığı yer almaktadır. Fıtık kelimesinin Latince karşılığı Hernia iken yırtık anlamına gelmektedir. Fıtık oluştuğu bölgenin adıyla adlandırılmaktadır. Göbekte oluşan fıtığa göbek fıtığı, karında oluşan fıtığa karın fıtığı kasıkta oluşan fıtığa ise kasık fıtığı adı verilmiştir. Karında bulunan organların karın duvarındaki zayıf bir noktadan dışarı çıkarak oluşturduğu şişkinliğe fıtık adı verilmektedir. Kasık bölgesinde bulunan organlar karın duvarlarını geçerek şişlik oluşturduğu için kasık fıtığı oluşmaktadır.
Kasık fıtığı bayanlarda da görülmesine rağmen erkeklerde görülme oranı daha yüksektir. Erkeklerde en çok görülen fıtık türü olan kasık fıtığına kasıklardaki zayıf karın duvarları sebep olmaktadır. Erkeklerin bayanlardan farkı üreme organı olan testislerin anne karnındayken kendi karın boşluklarında gelişmesidir. Erkek bebekler anne karnında yedinci aya kadar onları testisleri karı boşluğunda ve böbreklere yakın bir yerdedir.
Yedinci aydan itibaren testisler karından torbalara iner. Karın içinde bulunan bu testisler torbalara iki farklı kanaldan inmektedir. Testislerin torbaya indikleri kanallar doğumdan önce ve doğumdan kısa bir süre sonra kapanır. Kanalların kapanması ile karın içi ve karın dışı arasındaki bağlantı kesilmiş olur. Bu kanallardan bir tanesi ya da iki tanesi kapanmadığı taktirde kasık fıtığı görülür. Yeni doğan çocuklarda daha çok görülen bu hastalık ilerleyen yaşlarda erkeklerin fazla ağırlık kaldırarak kendilerini zorlaması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kasık Fıtığı Görülmesinde Diğer Hastalıkların Etkisi
Her yaşta ortaya çıkan kasık fıtıkları her iki cinsiyette de görülmesine rağmen erkeklerdeki testislerin gelişiminden dolayı daha fazla görülmektedir. Fıtıklar indirekt, direkt ve femoral olarak üç grub ayrılır. İndirekt fıtıklar daha çok gençlerde görülürken direkt fıtıklar yaşlılarda görülür. Karındaki duvar zarına yapılan basınçlar fıtık oluşumuna neden olur. Fıtık oluşumuna neden olan hastalıklar arasında kanser, siroz, şeker hastalığı, öksürükle gelen zorlama, kabızlık, prostat büyümesi yer almaktadır.
Bu hastalıkların hepsi karın zarındaki zorlamaya sebebiyet verdiği için fıtık oluşumuna neden olur. Ağır kaldırma sonucu ortaya çıkan bu fıtık çok acı bir ağrıyla kendini gösterir. Ağrı ilk başta çok sancılıyken zamanla geçer, fakat kasıkta o andan itibaren bir şişkinlik meydana gelmektedir. Bu şişkinlik kişinin öksürmesi nedeniyle artar ancak kişi sabit bir şekilde yere uzanınca kasık fıtığı yok olmuş gibi görünür. Kasık fıtığı çok fazla büyüdüğünde testislerin bulunduğu torbanın içine kadar yerleşebilir. Ağır işlerde çalışan kişiler kasık fıtığı tedavisi görmezler ise çalışırken çok fazla ağrı çekerler.
Kasık Fıtığının Tedavi Edilmemesinin Zararları
Kasık fıtığı tedavi edilmediğinde karın zarı iltihabı oluşmasına sebebiyet vermektedir. Karın zarını geçen kasık fıtığı boğulduğu zaman fıtık kesesine dolan organlar sıkışır. Bu dokuların sıkışması sonunda fıtık kangren olur. Fıtıkta oluşan kangren patlar ve karın zarı iltihabına sebebiyet verir. Kasık fıtığı kendiliğinden iyileşen bir hastalık değildir. Beklenilirse daha da büyür. Çünkü bu fıtıklar karın zarını delerek çıktıkları için bu zar operasyon yapılmadan kapanmayacağından baskı ve zorlanmalar dahilinde daha da genişlemektedir. Kasık fıtığının tedavisi için ameliyat şarttır. Herhangi bir ilaç kullanmakla fıtık geçmez.
Ameliyat çok zor olmadığı için hasta ameliyat olur olmaz taburcu edilir. Ameliyat ne kadar erken yapılırsa hastanın sağlığı için o kadar iyidir. Geç kalındığında fıtık büyümesi, fıtık boğulması, karın zarı iltihabı gibi tedavisi çok zor olan hastalıklar oluşur. Kasık fıtığı ameliyatı olunduğunda ilk üç ay çok önemlidir. Ameliyat olan kişi kendini çok zorlamamalı, ağır kaldırmamalıdır. Bu ilk üç ayda kasıktaki kaslar kendini yenileyerek sağlamlaşır.