Prostat hücrelerinin kansere nasıl dönüştüğü hala bir sır. Siz de Prostat Kanseri riski taşıyor muyum diye merak mı ediyorsunuz? Prostat kanseri sık rastlanan bir sorun olmamasına rağmen korkutucu. Her kanser türünde olduğu gibi önlemenin kesin kuralları yok. Ama riski arttıran ya da azaltan noktaları bilmekte fayda var. İşte prostat kanseri riski taşıyan 10 faktör.
Yaş
65 yaş ve üzerindekilerde prostat kanseri riski yüksek. Bu bilgi araştırmalarla da kanıtlanmış. Prostat kanserine sahip bir grup belirlenmiş. Gruptakilerin %60’ı bu 65 yaş üzerindeymiş.
Yaş müdahale edebileceğiniz bir şey değil. Ama müdahale edebileceğiniz başka şeyler var. Yaşam tarzınız, yedikleriniz, egzersiz sadece birkaçı. Bunlara dikkat ederek yaşın getirdiği olumsuzluktan kurtulmak mümkün.
Aile geçmişi
Babanız, ağabeyiniz ya da erkek kardeşiniz prostat kanseri olmuşsa sizde olma riski de normalden iki kat fazla. Yakın bir akrabanızda varsa da risk normalden daha yüksek.
Genler
Araştırmalara göre prostat kanserlerinin yüzde 5 ile 10’u genetik kökenli. Buna neden olansa HPC1 isimli bir gen.
Diyet
Yedikleriniz iltihap ve kanser riskini de etkiliyor. Örneğin fazla yağlı yiyecekler yemek, kırmızı eti çok tüketmek gibi.
Meyve, sebze, kuru meyveler, lifli yiyecekler. Hepsinin ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Sık tüketmek birçok sorundan koruyor. Prostat kanseri de bunlardan. Hatta az tüketiyorsanız prostat kanseri riskiniz de artıyor.
Yaşam tarzınız
Fiziksel aktiviteniz azsa risk altındasınız demektir. Araştırmalara göre egzersiz ve spor prostat kanseri riskini azaltıyor.
Kimyasallara maruz kalmak
Bazı meslek gruplarında prostat kanseri riski daha yüksek. Çiftçiler, ressamlar buna örnek. BPA isimli kimyasal bir madde var. Vücudunda bu maddeden bulunanlarda sağlık sorunlarının daha fazla olduğu görülmüş. Prostat kanseri de bu sorunlardan bir tanesi.
Testosteron
Testosteron prostat genişlemesinde etkili. Bu yüzden prostat kanseri riski de taşıdığı düşünülüyor. Testosteron prostat kanserinde başrollerde. Ama tek nedenin o olmadığını hatırlatalım.
İltihap
Prostatta oluşan iltihap DNA hücrelerine zarar veriyor. Normal hücreler kansere dönüşebiliyor.
Obezite
Nedeni hala bilinmese de çoğu bilimci obezitenin prostat kanserine neden olduğu konusunda hemfikir. Şişmanlık yüzünden testosteronun az salgılanması, östrojen fazlalığı ya da insülinin artması buna neden oluyor olabilir.
Obezite sorunu yaşıyorsanız muhtemelen diyabetiniz veya metabolik sendromunuz da vardır. Bu iki sorun da prostat kanseriyle bağlantılı.
Kalsiyum ve diğer katkı maddeleri
Yapılan araştırmalara göre fazla kalsiyumlu yiyecek ve içecekler tüketmek prostat kanseri riskini arttırıyor.